Unii adună gunoaie, alţii prejudecăţi

Ce gânduri îţi trec prin cap când se întâmplă să stai la coadă într-un magazin, iar în spatele tău se întâmplă să îţi sufle în ceafă o familie hiperactivă de ţigănaşi? Ţi se taie brusc aerul, oricât de condiţionat ar fi? Ţi se activează brusc cel de-al treilea ochi din spate? Îţi creşte un deget în plus care se paralizează pe geantă, pe sacoşă? Nu eşti singurul.

Deşi trăim în societăţi diferite (da, majoritatea ţiganilor ne-o fentează, plimbând ursul sau capra printr-a noastră), împărţim  acelaşi spaţiu, uneori aceleaşi înjurături de mamă şi… chiar acelaşi portofel.

La fel ca mulţi care şi i-ar dori întorşi fizic în „ţara aia a lor pe care n-o ştie nici dracu’” sau metafizic în „pizda mamii lor”, şi eu am avut vizavi de ţigani de-a lungul vieţii fel de fel de sentimente care au trecut prin simpatie, empatie, antipatie şi tot felul de patii din ăstea. Ţiganii nu prea au cum să-ţi fie indiferenţi. Au ei ceva în sânge care pur şi simplu nu îi lasă.

Acum vreo trei ani întâmplarea a făcut să mă catapulteze în Pata Rât, locul care nu mai are loc pe harta capitalei culturale, pentru un reportaj. Aveam cu mine doar un aparat foto nătâng şi emoţionat ca şi mine. Auzisem multe poveşti şi tremuram amândoi. Ca să ajung la subiect trebuia să traversez, pe lângă bau-baii imaginaţi, un întreg cartier plin de lucruri aruncate, răscolite şi răscolitoare. Şi asta era cât se poate de adevărat. Un „sat” plin de căsuţe improvizate, dar toate cu antenă parabolică, plin de copii şi de jucării improvizate, unele inofensive altele, precum agăţatul de maşina de salubritate, mortale… Mă simţeam ca un vizitator nesimţit prin vieţile oamenilor căci ţiganii nu ascund nimic după uşă, iar eu le traversam vieţile curioasă, aşa cum turiştii se holbează prin muzee.

Pata Rat11

Ajunsă sus pe deal, în oaza ţiganilor evacuaţi cărora primăria a încercat să le închidă gura cu termopane, am început să deschid discuţii cu cei găsiţi acolo. Chiar dacă erau maxim 20 de case cocoţate şi separate de restul, şi comunitatea asta era împărţită în bisericuţe.  Ţiganii nu-s aşa de uniţi precum credem, deşi când te pune naiba să te iei la ceartă cu unul, apar din pământ, ca şi cum s-ar clona automat sau ar avea câte şapte vieţi fiecare. Noi ne-am purtat însă frumos unii cu ceilalţi şi n-am ajuns să ne cunoaştem chiar toate rudele, deşi am fost primită în fiecare dintre case, iar în case erau familii destul de numeroase.

Pata Rat19

La un moment dat, dintr-o vorbă în alta cu unul dintre locatari, din dorinţa de a îmi împărtăşi nedreptăţile vecinilor lui piloşi, pentru confidenţialitate, am fost închisă într-una dintre camere. În timp ce cheia se rotea în broască, mi se roteau şi mie toate apele pe şira spinării.

Pata Rat18

Omul vroia de fapt, aşa cum se proceda la ei probabil, să scape de urechile vigilente ale vecinilor şi să îmi spună cum stau lucrurile cu adevărat. Nimeni n-a păţit nimic, ba dimpotrivă aproape chiar ne-am împrietenit. Şi uite, au trecut trei ani şi stau la coadă şi în spatele meu sunt ţigani şi mă tem de… umbra mea până la urmă. De prejudecăţile care mi s-au înmulţit ca… puradeii.

Pata Rat8

Da, mă deranjează dimineaţa când stăm în acelaşi autobuz, dar în societăţi diferite, iar ei strigă unul la altul ca la uşa cortului campat între şofer şi roţile din spate. Dar aproape prietenul meu din Pata Rât m-a convins atunci că nu sunt toţi la fel, că sute te pot fura, iar câţiva te pot îmbogăţi. Fie printr-o discuţie de suflet, fie prin talentul lor fabulos de lăutari, fie chiar cu o lingură de lemn.   Le urez celor din urmă „la mulţi ani!” căci e ziua lor azi.

Pata Rat15Pata Rat13Pata Rat7

Reclame

2 gânduri despre &8222;Unii adună gunoaie, alţii prejudecăţi&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s