Singurul oraș din România cu struți maidanezi…

Despre Bistrița auzisem că ar fi paradisul celor care fac cerculețe de fum, dar și orașul în care turnul Bisericii Evanghelice, un monument gotico-renascentist, s-a transformat tragic acum câțiva ani, în mai puțin de o jumătate de oră, într-o scrumieră.

Am aterizat în Bistrița arsă și eu de căldură, dar fără nicio prejudecată în turnul meu sceptico-idealist. Iar prilejurile prin care am ajuns să-i cunosc centrul mai în profunzime au fost cel puțin două: un festival mișto, la prima ediție, (Basm) și dorința kilometrică de a găsi o toaletă fără cheie la una dintre terasele de vară.

Pe drumul înspre casă, în timp ce Bistrița rămânea în urmă, iar impresiile se așezau cu mine pe scaunul din autocar, m-am gândit că m-am mirat de prea multe ori în acest orășel și ar fi păcat să nu-ți împărtășesc un top 3 subiectiv al ridicărilor din sprincene și al oau-urilor:

  1. Singurul loc din România cu mai mulți struți maidanezi decât căței

Nu i-am numărat, dar  sunt câțiva. Și al naibii de colorați. În fața Bisericii, în fața teraselor, în fața ta. Și dacă picior de maidanez nu am văzut, gât de struț mi-a fost cu generozitate dat să văd pentru toată viața.

IMG_4945

Un taximetrist mi-a explicat că Primarul și-ar fi scuzat această fantezie (probabil destul de scumpă) prin faptul că struțul ar fi fost la un moment dat pe emblema veche a orașului.

Pun pariu că dacă edilul ar fi fost căutat mai serios între pene în legătură cu acest contract de priponire a struților în beton, și-ar fi băgat capul ca struțul în nisip… Oricum, nu e singurul oraș din România cu struțo-cămilele lui…

2. Orașul în care s-ar fi filmat lejer celebrele reclame la Marlboro

Tot gravitând în jurul scenei festivalului, a trebuit să mă frec la ochi să confirm existența palpabilă a unei întregi herghelii de lux peste care taxiurile normal-cost, pentru a o depăși, trebuiau să intre în cursa de sărit obstacole. Ca să nu mor mai puțin neștiutoare în ale regulilor de circulație bistrițene, am întrebat o florăreasă.

–  Mă scuzați, așa se fac nunțile aici, în Bistrița?

–  A, nu, nu, e nunta lu’ patronu’. Ăla mare de la cai.

IMG_4941

Am profitat de ocazie și m-am alăturat alaiului de fotografi nuntași să trag și eu niște cadre pe care numa’ în reluare la Dallas le mai vezi. Nu mi-a băgat nimeni milioanele în sân, dar mă gândesc serios să le vând celor de la Marlboro că poate le-o îmbătrânit protagonistul și-or avea nevoie de un stoc nou.

IMG_49263. Numai în Bistrița am auzit de români cu talent mâncați pe pâine la circ:

circ

Bonus: Cea mai incredibil de ireală recepționistă trăiește în Bistrița

Aici n-am poză, dar va trebui să mă crezi. În viața mea n-am văzut o femeie între 50 și 60 de ani mai dedicată și mai amabilă decât la hotelul la care am stat. Jur că din replicile ei curgea numai miere și parfum de levențică. Și de data asta nu fac mișto. Era să bufnesc în râs la cât de incredibil de generoasă cu noi mi se părea discuția.

Aș fi vrut să mă asigur dacă nu cumva între timp au ajuns și în România roboții care să îi înlocuiască pe oamenii  cu posturi care îi obligă să fie cu zâmbetele drepte la 3 dimineața când ajung mai știu eu ce petrecăreți. N-am avut însă îndrăzneala decât să mulțumesc.

Cu siguranță, Bistrița e mult mai mult decât acest top, undeva între oamenii cu fumuri de Marlboro și oamenii care și-ar da viața că ai rămas fără bețișorul de urechi la 4 dimineața, undeva între acei oameni care “ar umple piața dacă ar fi un concert de manele” și acei oameni care s-au străduit din suflet să susțină un festival cu muzică de basm.

Oricum, dacă treci prin Bistrița, merită să urci în turnul refăcut ca din cenușă. Dacă nu pentru priveliștea faină de la 75 de metri, măcar pentru faptul că ghidul de jos te va flata din start considerându-te student. Pe mine cel puțin asta m-a făcut să mă umflu în pene mai ceva ca struții care împânzesc orașul și să mai și uit că la înălțime de fapt îmi cam tremură tenișii…

IMG_4996

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s