Cum am ajuns o cămilă în Dubai

Am trecut vama din Oman (revin cu detalii 🙂 ) în Emiratele Arabe în prima zi din 2015. Strămoșii nostri spun că așa cum îți începi anul, așa îl și continui, strămoșii arabilor însă nu s-au grăbit la număratul anilor și au ajuns în calendar undeva pe la 1400. Deși dacă îmi amintesc că străzile lor sunt cât autostrăzile noastre, vorba lui Cipri, nu știu cine e cu adevărat în Evul Mediu.

Am coborât din autocar în Dubai de unde trebuia să luăm avionul. Primul șoc a fost unul termic – undeva la 30 de grade. Al doilea – distorsionarea spațiului. Ca să  traversezi o stradă în Dubai îți vine să iei un taxi. La ei traversatul ar putea foarte bine să fie un sport național pentru că un pasaj traversat pe jos e echivalentul a cam 5 minute de sală.

Și, cum să-ți spun, nu eram chiar fără de bagaje. Chiar și din vârful lui Burj Khalifa ți-ai fi dat seama că suntem o familie de români pentru că aveam cu noi mai multe papornițe decât mâini. Papornițe pe care le-am înghesuit cu noi în metrou și pe care le-am traversat întreg Dubaiul înghesuind tot globul în câțiva metri pătrați- de la filipinezi, indieni și până la pakistanezi și americani. Nu ne-a înjurat nimeni pe față, dar cred că blestemul tuturor națiilor ne-a urmărit după ce-am coborât de nu mai reușeam să ieșim din, probabil, cel mai fițos mall de pe glob.

IMG_8246

De la mall la mal

Da, când ieși din metrou, intri într-un tub sau pasaj suspendat deasupra străzilor, din care, dacă ești român, riști să nu mai ieși niciodată. E mișto că e din sticlă și din el poți vedea toată colecția de zgârie-nori a Dubaiului, evident, dacă stai în mâini. Cu cele peste 50 de kile de scoici și obiecte orientale culese de pe malurile omaneze ne-am tot târât prin conducta aia vreo jumate de oră, printre tot felul de oameni. Grăbiții se uitau la noi ca la obstacole peste care trebuie să sari, cei care frecau menta orientală ne priveau așa cum ne uităm noi, europenii, la cămilele lor.

IMG_8166

Tot mergând prin tubul ăla speram să ajungem în cel mai scurt timp pe pământ, afară, așa că mare ne-a fost uimirea să ne trezim, fără nicio ieșire,  undeva la etajul al 8-lea. Cum s-ar zice, în loc să ieșim la mal, am ajuns la mall. Cum nu ne-ar fi ținut nervii să traversăm întregul centru al fițelor, am coborât fără fițe cele 8 etaje, cu cele peste 50 de kile, pe scara de incendiu care ne-a dus direct în parcare.

M-am aventurat să explorez împrejurimile căutând un taxi. Când am ieșit din parcare am ajuns la poalele celor mai înalte clădiri din lume. M-am simțit atât de mică încât parcă intrasem cel puțin jumătate în pământ. Mi se făcuse brusc dor de România. A oprit un taxi și ne-a salvat ducându-ne direct până la aeroport.

Cele câteva ore petrecute în Dubai m-au făcut să îl văd ca pe un oraș fără niciun dumnezeu. Ca și cum, cei de la ultimele etaje ale zgârie-norilor ar fi ajuns acolo și ar fi strâns de gât ce-au găsit prin ceruri. Pe scurt, e un oraș în construcție, cu rădăcinile în petrol și susținut cu o perfuzie uriașă de aer condiționat și electricitate. Ce mi-a plăcut însă a fost că fiecare zgârie-nor are personalitatea lui, până și cele două turnuri gemene. Dar orașul nu mi s-a părut să aibă o arhitectură închegată, ceea ce mi-a zgâriat norișorul ochiului.

Oricum, sunt subiectivă și nu am apucat să văd orașul noaptea sau să mă urc în Burj Khalifa. Așa că rămâne în deșert întrebarea- lucrurile se văd mai clar de pe pământ sau de la 828 de metri înălțime?

IMG_8276

Foto: Ciprian Ștefancu

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cum am ajuns o cămilă în Dubai&8221;

  1. Eu cred că cel mai bine se văd lucrurile de la… periferie. Acolo poți vedea adevărata viață a celor ce muncesc pentru ca… tot restul să arate frumos și luminos.
    Dar asta este doar o părere personală.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s