Depresia, la un click distanță

Acum când universul întreg s-a condensat într-un ecran de câțiva centimetri pe care-l zdruncinăm haotic în buzunar, cu fiecare pas, când putem avea cu un singur click haine ieftine din Thailanda, pizza caldă și o partidă rece de sex, când singurul efort pe care mai trebuie să-l facem este să ne mișcăm degetul arătător, suntem mai triști ca niciodată.

Acum când putem să facem bani tocind un buton de mouse și tot acum când îi putem cheltui chinuind același buton, canapeaua tinde să devină insula pustie pe care ne-am luat iphone-ul, cardul și doar atât.  Ce paradox. Trăim un confort desăvârșit în timp ce ne afundăm confortabil în canapea ca într-o plantă carnivoră. Alunecăm în amorțire. În singurătate. În depresie.

Mă gândeam la asta în timp ce citeam astăzi un articol despre numărul de persoane care suferă de depresie. Nu e mic și cică nici nu o să mai scadă în viitor. Cine e de vină? Iluziile din miliardele de pixeli? Visele construite din lego în copilărie pe care viața de adult ni le-a transformat în cruci din beton? E-urile dezechilibrate chimic de prea multele consoane din noi? Faptul că neuronii ne fac mai mulți kilometri decât picioarele? Uriașele oglinzi de tir agățate de ceilalți oameni în care ne asigurăm atunci când intrăm în depășire?

Oricum, nici nu mai contează. Vreau să cred că la un moment dat omenirea  va scăpa de depresie ca de purici, așa cum șopârla  își părăsește o parte din corp și se regenerează.

Iar canapeaua-insulă-pustie va ajunge arca pe care s-au urcat toate speciile de gânduri și au ajuns după potop în siguranță la mal. Pentru asta totuși, să nu uităm să mai primim pe ea, lângă noi, măcar din când în când, oameni cu care să putem avea o discuție reală, nepixelată.

mire

Sursă foto: Mirela Bichigeanu

Reclame

2 gânduri despre &8222;Depresia, la un click distanță&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s