Răspunsul unei tinere din România la scrisorile nerecomandate din presă

Cine zicea că astăzi nu se mai scriu scrisori ar putea fi foarte simplu contrazis la o simplă căutare pe internet a sintagmei “scrisoarea emoționantă a”. Va vedea pagini întregi cu rezultate care de care mai lacrimogene.  De la studenți plecați prin țări străine, jihadiști, până la cea a studentului de la Rahova, Gigi Becali. Cu toții scriu astăzi scrisori și toate se rătăcesc ajungând sub privirile lacome de senzațional și lacrimi ale internetului.

Scrisoarea pierdută… în presă

Stau pe o canapea și mai îmi fug ochii pe câte un răvaș din ăsta găsit în prăjiturica unui ziar de soft-scandal. Stau pe aceeași canapea din România și mă întreb de ce fițuicile ăstea, unele anonime, altele nu, întorc lumea pe dos. Le scrie cineva sau există jurnaliști care și-au ratat cariera de tineri și neliniștiți în cinematografie?

Fiecare scandal cu scrisoarea lui. Ai observat? Vine scandalul, se instalează, se face comod pe facebook și, când e în apogeul lui de scandal, pac… te trezești că ți s-a îndesat pe gât în căsuța poștală o… scrisoare. O primești tu, da, și e pentru tine, chiar dacă pe plic scrie alt destinatar.

Iar în plic, dacă cauți bine, găsești poate și ceva interese ascunse de mainipulare. Le primești la plic, da. Uneori din Londra, alteori din București, alte ori… Lumea e mare, oameni care să-și umezească penița  ca să te umezească pe tine sunt peste tot.

scrisoarea

Și toate scrisorile ăstea îmi amintesc de cele către Moș-Crăciun. Ălea pe care le scriam când eram mici și se rătăceau pe drum ajungând misterios în mâna mamei.  Deși e “Scrisoarea unui tânăr/ IT-ist/ jihadist/ iubit/ tată etc. pe care nu i-ai văzut și de care nu ai auzit în viața ta, toate ajung, culmea, la tine. Și se cheamă “virale”.

De unde găselnița asta în presă? Vor să manipuleze printr-un joc din ăsta cu scrisoarea pierdută? Vor să facă voci nepopulare auzite și le trebuia un pretext? Ok, dar să fie responsabili. Nu să ne strecoare subtil în poștă scrisorile studențașilor străini care nu știu diferența dintre “refugiat” și “emigrant”. Nu de alta, dar războiul  e o crimă absurdă, iar fiecare cuvânt greșit folosit în contextul ăsta e un glonț în plus tras orbește în oameni nevinovați.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s