Cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată de Crăciun

Stăteam la etajul  7 și până ajungea la noi, dura o veșnicie. Odată ce, urcat în lift, făcea salturi peste etaje, aerul meu din piept urca alături de el, aceleași scări, treaptă cu treaptă. La vârsta aia, emoțiile îmi erau ca fulgii de zăpadă, iar singura problemă adevărată – nătângia de a reține toate strofele din Cățeluș cu părul creț.

Ajuns sus, bătea la ușă rar și apăsat, o singură dată pe an. Inima mea se oprea între etajele pieptului.

O dată a venit la noi însetat și mi-a cerut o cană cu sifon. Am alergat val-vârtej până-n bucătărie, unde îmi amintesc de mine agățată de dulapul cu căni, în vârful picioarelor pe un taburete și cu ochii alunecându-mi pe sticlele aliniate în căutarea celui mai frumos pahar care să îl salveze de la bătrânețe.

Moș Crăciunul meu avea barbă albă clasică și ochi cunoscuți.  Se posta în mijlocul sufrageriei, fila bradul și arunca tot timpul remarci glumețe. Se așeza mai apoi pe scaunul pregătit special pentru el și asculta, pe rând, cu răbdare, poeziile noastre. Avea o statură impozantă și oricât de lungi ar fi fost versurile, în fața lui se făceau mici-mici. Camera ne era aproape plină de prietenii mei copii și de părinții lor, prietenii alor mei. Lipsea tata – în seara de Crăciun lucra întotdeauna în tură de noapte.

La finalul poeziei, moșul scotocea bine sacul și găsea ceva potrivit pentru fiecare. Mie îmi plăcea să primesc cadouri multe, în ambalaje multe, așa cum numai mama mai știe să ofere. Savuram ritualul surprizei și o săptămână întreagă.

După ce pleca Moș Crăciun rămânea o cameră plină de fericire și ambalaje sfâșiate.

 

Ultima dată când l-am văzut a fost în parcarea din fața blocului, acum douăzeci și ceva de ani. Când un copil m-a luat deoparte să-mi zică un secret. Am urcat acasă, la etajul șapte, pe scări infinite, și i-am cerut lui frate’miu să îmi confirme. Mi-a zis înțelept că e important ca surpriza să rămână vie, în mine. Mi-a acoperit golul și mai cred asta și astăzi.

Dar de atunci, moșul nu s-a mai arătat. Îmi lăsa cadourile în cămară, sub brad, prin dulapuri. O păpușă Cindy, o trusă de doctoriță, o trusă de cusut, un aparat foto chinezesc, o cutie muzicală de bijuterii din catifea roșie, căptușită cu sunete de Beethoven. Le-am păstrat pe toate în dulapul copilăriei, acolo unde miroase a săpun Palmolive și a cremă Nivea.

Pentru mine Moș Crăciun a fost un ritual al emoțiilor și al bucuriei. Un cadou în care, după ce i-am sfâșiat ambalajul, l-am găsit cu surprindere pe tatăl meu. Astăzi se zice că nu e bine să oferi fantasme copilului pentru că va suferi. Dar tot astăzi când îmi iau între palme amintirile de Crăciun îmi dau seama că este  vorba de ceva cât se poate de sincer – dragostea timidă a părinților noștri care îmbracă forme inepuizabile doar pentru a ajunge la noi.

 

IMG_0198

Reclame

4 gânduri despre &8222;Cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată de Crăciun&8221;

  1. Unii oameni uită că fantasmele sunt cele care stimulează imaginația și creativitatea.
    Și apoi, aceste fantasme ale sărbătorilor de iarnă sunt unele frumoase și bune. Sunt cele ce ne-ai înfrumusețat copilăria și ne-au adus emoții indescriptibile.

    Apreciat de 2 persoane

  2. SUNT Moș Crăciun de peste 30 de ani. Acum barba este în ton cu zăpada, trebuie doar să o las să crească în voia ei vreo două luni, dar de fiecare data bucuria de a mă reîntilni cu copii este parcă tot mai mare. Poate că eu am devenit mai sensibil, poate copiii au o mai mare nevoie de Moș Crăciun… ?! Suntem la fel de emoționați empatizand pe cea mai înaltă și curată frcvență… aceea a inocenței. Știu că mă așteaptă o mulțime de copii…dar în aceiaș măsură ii aștept și eu.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s