Gânduri cu dero pentru curățenia de Crăciun

jasmineCum e și sfârșit de an, mi-am tras până la cot mănușile chirurgicale, m-am înarmat cu dezinfectant și o lavetă. Am avut de ales: să-mi fac o curățenie generală în apartament sau printre gânduri, în mansarda cu păianjeni și cu șobolani. Am zis că ambele sunt aproape imposibile, dar o să încep cu mansarda că pe-acolo stau mai mult. N-am știut în ce mă bag. Mai bine îmi îndesam praful pe sub covor sau spălam și eu geamurile…

Voi încerca să sintetizez aici metodele de curățenie peste care am dat până acum, cu speranța că vă vor ajuta și pe voi, că veți completa lista sau că îmi veți spune ce funcționează pentru voi cel mai bine.

Unii, de exemplu, susțin că gândurile nu sunt ale noastre, că nu trebuie să le băgăm așa tare în seamă și că e suficient să lăsăm geamurile deschise pentru ca ele să dispară. Așa, ca muștele ălea sâcâitoare care se adună în jurul becului, nu ne lasă să dormim, dar pleacă atunci când aerisim camera.

Alții zic că sunt ale noastre și că trebuie să punem șocurile electrice pe ele, adică să le dresăm brutal, să le transformăm în cățeluși cuminți care să ne aducă ziarul și papucii la pat în fiecare dimineață. Să le zicem “șezi’’, iar ele, supuse, să se liniștească și să dea din codiță.

Alții susțin că tot secretul este să le atingem cu o baghetă magică și să le transformăm din cenușărese în albe ca zăpada. Sunt oamenii care spun tot ce trebuie să faci e să gândești pozitiv. Așa, simplu, pur și simplu.

Nu știu cum e la voi, dar în mintea mea uneori gândurile ăstea negative se îndeasă ca într-o mașină de spălat arhiplină. Și atunci se dau meciuri de box serioase. Fiecare gând pleacă din colțul lui, cu prosopul lui, încurajat fiecare de câte un arbitru personal. Gongul care anunță începutul reprizelor le ia prin surprindere, iar gândurile ajung să își dea haotic pumni și picioare. În zilele bune câștigă gândurile bune, uneori  fără să mai apuce să mai bată gongul. Și toată lumea e fericită.

Alteori toate pariurile se pun de la început pe gândul ăla negru, al naibii de musculos. Ăsta își ia avânt din colțul lui și luptă cu perspectiva pozitivă, prea anemică să-i facă față.

Mingyur Rinpoche, un propovăduitor al budismului mai glumeț și mai generos cu metaforele , aseamănă gândurile ăstea care ne tulbură cu niște maimuțe gălăgioase care caută tot timpul să dea sau să primească de lucru.  Și, bineînțeles, biroul în care ele sunt angajate full time sau part time este chiar capul nostru. Un cap care le dă banane și pe coaja cărora alunecăm tot noi și tot în capul nostru.

Se mai zice că maimuțele ăstea se cumințesc  atunci când reușim să le acceptăm cu detașare sau când ne ținem neuronii ocupați (și nu mă refer la un job extenuant), astfel încât ele să lucreze fără să trăncănească prea mult. Deci dacă le hrănim atent sau dacă le ducem cu zăhărelul, avem toate șansele să ni le domesticim sau să ajungă specii de animale pe cale de dispariție.

Vreau să știu. Voi cum vă tratați bestiile ăstea de maimuțe când vă scapă din cușcă?

foto: Rafal Olbinski

Reclame

3 gânduri despre &8222;Gânduri cu dero pentru curățenia de Crăciun&8221;

  1. Cu anxietăți drăguțe în portofoliu, metoda mea a fost, adesea, să privesc în altă parte, să le ignor, să îmi distrag atenția cu lucruri frumoase și pozitive (să fug de ele, mai exact). Funcționează fără greș, pe moment, doar pentru a deveni mai agasante cu prima ocazie.

    Așa că am învățat să privesc maimuțele în ochișori, să mă așez lângă ele și să (încerc să) le înțeleg. Pare insuportabil inițial, toată zarva pe care o fac. Și mizeria. Dar există un punct culminant și apoi devine mai ușor de negociat cu ele. Încep să le înțeleg, să văd de unde vin și de ce, să le pun în balanță cu altele și parcă nu mai sunt chiar atât de gălăgioase 🙂

    Uneori le disec așa în scris, ca într-o joacă. Uneori știu din start că nu-s chiar ale mele și le simt străine, dar tot mă supără, deci le privesc așa, direct în ochișori. Și ajută 😛

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s