Cum să-ți faci inima să dea, fericită, din coadă

Un ochi am deschis, jur, duminică spre după-amiază, după un somn lung și leneș, și atât le-a trebuit. Flămânde la ora aia, căci dacă am fi fost într-o lume mai bună, ar fi avut timp să prindă și mămicile șoarecilor și să-și facă singure o omletă, și-au pornit sirena. Cu girofarele în acțiune mi-au urmărit readormirea ca pe un hoț periculos care trebuia arestat degrabă și torturat pentru că nu a mângâiat și hrănit la timp blănițele lor înfometate.

Animalele ne simt într-un mod incredibil. Avem cel puțin asta de învățat de la ele. Ar mai fi lecția afecțiunii toarse direct la noi în brațe din motorașe invizibile, sau pe cea cu afecțiunea unei limbi până în podea, din care se scurge tot timpul câte o bală drăgăstoasă.

Nu sunt, așa cum ne place să le alintăm, copiii sau prietenii noștri, dar sunt puțin din fiecare și mai mult din ceea ce nu cunoaștem, dar învățăm să simțim. Au mai mult decât cuvinte, au gesturi vii. Putem comunica cu ele autentic, dar pentru asta e nevoie să ne ascuțim puțin acele simțuri tocite.

Așa că recomand oricui ca în măsura posibilităților (care nu trebuie să fie prea multe) să își ia alături o pisică sau un câine sau o broască sau, sau. Va învăța imediat cum să se animalicească cu ele și viceversa.

pumpkiduPumpki. Face 6 ani anul ăsta. L-am primit cadou de la un prieten bun care știa că îmi doresc un mâț care să-mi umple camera prea mare pentru mine atunci. A fost salvat de Arca lui Noe că de nu ar fi rămas pe fundul cutiei din carton în care fusese aruncat la gunoi împreună cu frații lui la fel de roșcovani. De când e la mine, de multe ori m-am întrebat cum de i-au încăput lui într-o cutie capățâna asta deșteaptă și fițele de pisică aristocrată. 🙂

Pentru că, vedeți voi, Pumpki nu e un mâț obișnuit. Dacă își găsește lădița cu nisip murdară, de exemplu, își încrețește mustățile, își termină repede treaba, după care iese din nisip cu un salt de balerină astfel încât să nu atingă nici măcar cu un fir din blana aurie spațiul contaminat.

Poartă țanțoș papioane ca și când s-ar fi născut să facă parade prin livinguri cu piane și dantelă, nu scoate deloc gheruțele când ne jucăm sau când îl supăr și îi place la nebunie să fie lăudat sau măcar în centrul atenției. Bag mâna în foc că într-o viață anterioară o fi fost ceva vedetă rock sau actor (că e și foarte expresiv) cu pretenții și mare succes la public.

zumbiZumba. E, cum s-ar zice, „sora” lui mai mică și e făcută, cum ne place nouă să zicem, la beție. Ne întorceam într-o seară din oraș și ne-a atras atenția (n-avea cum să nu, la ce volum avea) un mieunat înfometat. Abia am văzut-o de neagră ce era. Ne-am gândit mai mult a doua zi, mahmuri, la destinul ei, dar deja era prea târziu. Aveam două pisici, cu toate mârâiturile de protest ale lui Pumpki căruia îi fuseseră invadate încă din prima noapte lădița, castronul de mâncare și atenția noastră.

Marcată de foametea zdravănă, Zumba avea să recupereze înzecit în următoarele luni mai ales din porția de mâncare a lui Pumpki care și acum își pune din ea de-o parte și speră, ca un mâț care ar mănânca zilnic la restaurant, să i-o ambaleze cineva pentru a o lua la pachet pentru mai târziu. Mai târziul ăla însă nu mai există de vreo 2-3 ani de când a apărut Zumba la noi în casă.

Deși era atât de urâțică când era mică încât n-am avut cui să o dăm, astăzi Zumba e o lady frumușică foc, puțin mai retrasă în lumea ei, dar legată cumva ombilical de Pumpki pe care îl iubește și îl spală zilnic. Noi îi mai zicem și „bufnița” căci îi place să se cațere pe ușa din hol, să nu o vadă nimeni și să facă echilibristică riscantă pe acolo.

Pe cât de cuminte e, pe atât de cleptomană. A furat ea o dată o pungă care foșnea cu un sandwich cadou înauntru și de atunci fură orice e foșnitor pe masă, de la pungi cu pâine sau clementine, cu speranța că va mai găsi la un moment dat un kinder cu o carne surpriză.

pumpkZumba și Pumpki sunt de nedespărțit astăzi, în cazul în care vreți să vă mai luați o pisică și vă faceți probleme că nu s-ar împăca cu o a doua. 🙂

În cazul în care vreți să adoptați o primă pisică sau un prim cățel, sau al x-lea, străzile sau adăposturile sunt pline. Puteți apela la oameni care nu pot trece indiferenți pe lângă suferință, sub orice blană s-ar afla, care le salvează, dar care nu mai au loc să le țină (Cățeii de la ecarisajArca lui Noe, nuca, adăpostul lui Radu Țermure etc.).

Dacă nu cumva știți deja, o să vedeți – e fantastic sentimentul ăla în care te întorci acasă, deschizi ușa și începi împreună cu ele, fără să îți dai seama, să dai și tu, fericit, dintr-o coadă invizibilă. Credeți-mă, îți crește din suflet când ai un animal lângă tine.

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cum să-ți faci inima să dea, fericită, din coadă&8221;

  1. Am 4 câini pe care-i cresc în principal pentru nevoile lor.Unul a fost parasit de o familie descompusă plecată din țară, altul a fost aruncat după fătare și șobolanii i-au mâncat piciorul din spate, altul era ultimul de la o fătare și de mic ce era nu apuca să mănânce, altul la făcut avortoana asta mică și nu la vrut nimeni…Ce vreau să spun este că animalele de companie au nevoie de grija noastră, atât timp căt ne-am asumat domesticirea lor. Din păcate o mulțime de animale se află în mare suferință. Oamenii, din păcate, nu reușesc să-și gestioneze corect proprile vieți…de aici pleacă toate dezechilibrele pe care le generează acest comportament.

    Apreciat de 1 persoană

  2. da, așa este… țin minte că mi-a povestit bunica că, imediat cum au fost construite blocurile în comunism, a fost relocată cu forța într-unul dintre ele și nevoită să își părăsească gospodăria, inclusiv câinele. iar ăsta este doar unul dintre exemplele prin care s-au manifestat și se manifestă aceste dezechilibre.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s