Terapia prin aport. De înțelegere și dragoste fără cuvinte

-Hai să-l plimbăm pe Bes! Terapeutul întinde lesa lui V., iar ochii luminoși ai micuțului o prind înaintea degetelor.

Este unul dintre momentele în care universul se așează pe o bancă pentru a contempla bucuria, în forma ei pură. Iar V. și Bes pornesc la pas, unul lângă celălalt, povestindu-și probabil, prin necuvinte, cum e să nu te prea înțeleagă oamenii.

Autism. Un diagnostic nemilos care răpește prematur copiii din brațele părinților și ale societății închizându-i într-o lume mai puțin accesibilă. O lume pe care, în general, societatea o uită într-un colț și pe care părinții fac eforturi uriașe să o înțeleagă. Dincolo de ușă, printr-un vizor de multe ori neputincios, căutând cu disperare o cheie spre copiii lor.

Terapia asistată de animale, o metodă relativ nouă în programele psihoterapeutice alternative, s-a alăturat căutării, dovedindu-și în multe cazuri eficiența. Animalele nu știu să pună etichete, știu să îmbrățișeze oamenii așa cum sunt, reușind să-i motiveze pe copii să se joace împreună în lumea pe care ei, pentru a o accepta, sunt nevoiți să o învețe, bucată cu bucată, pe de rost ca pe o poezie.

Dog Assist, asociație neguvernamentală, a luat ființă acum 3 ani, închegându-se ca echipă compactă din conducători canini, terapeuți, câini de terapie cu instruire specială și voluntari specializați în mai multe domenii. S-a lucrat din greu și din mers, atât pentru aprofundarea părții practice, cât și pentru muntele de hârtii și autorizații necesare. Treptat, s-a consolidat și la noi în țară, în Cluj-Napoca mai exact, o mână de ajutor profesionist care aduce rezultate. Adică mai mult decât speranță și zâmbet.

Iar asta se observă în ședințele de terapie, alături de răbdarea copiilor și a membrilor asociației. Dacă V., un copil de 11 ani, își izbea capul de pământ și de pereți până la sânge în cadrul orelor de terapie standard, odată cu începerea terapiei asistate de animale a renunțat la tentativele de a-și face rău, preferând să fie partener de joacă al cățelului. Bucuria de a plimba câinele pe afară, de a-și face un prieten până la urmă, la rândul lui foarte sensibil, îl ancorează în prezent, aici unde acum se simte protejat. Vulnerabilitatea câinelui și a copilului se îmbrățișează, născându-se o forță nouă, pregătită să exploreze lumea din jur.

În timp, copiii învață să își coordoneze mișcările pentru a hrăni câinii de terapie, pentru a-i mângâia, pentru a le arunca jucăriile și a le primi înapoi. Îndrăgesc animalele, fără cuvinte și fără lecții predate de societate din manuale. Se nasc cu dragoste față de animale și se lasă tratați de această iubire, până la urmă.

Aceste concluzii și emoții i-au determinat pe cei de la Dog Assist, după 3 ani de totală dedicare- timp, suflet, bani din propriile buzunare- să pună bazele unui centru unde copiii cu autism și nu numai, să poată beneficia de un mediu profesionist de terapie cu echipamente adecvate. Eforturile sunt însă uriașe pentru că dotarea centrului necesită fonduri. Fonduri pe care nici membrii asociației și nici beneficiarii orelor de terapie nu le pot acoperi.

Din păcate, știți și voi, din acest motiv multe dintre proiectele de acest gen se împotmolesc aici. În intenția de a dărui un mai bine. Haideți să îi ajutăm să facă acest mai bine posibil. Pentru acești copii extrem de sensibili care au atât de multe de spus, dar care încă nu își găsesc cuvintele.

Puteți sprijini personal activitatea asociației aici. Iar dacă știți companii care considerați că ar fi dispuse să susțină prin sponsorizări proiectul Dog Assist, scrieți-mi cu încredere. Mulțumim!

Foto: Radu Pădurean și Simona Păun
Reclame

Un gând despre &8222;Terapia prin aport. De înțelegere și dragoste fără cuvinte&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s