Ghișeo-fobia. Boala care ucide energia și timpul românilor

M-am mirat să nu găsesc ghișeo-fobia pe lista fricilor autohtone. Mai mult, ea nu apare menționată nicăieri, de parcă nici nu ar exista. Dar știm cu toții, noi, românii, că e pitită acolo în suflețel, chircită cu genunghii la piept. Își face rugăciunile de fiecare dată când te trezești cu câteva hârtii în mână pe care trebuie să le completezi, semnezi, ștampilezi, xeroxezi, scanezi, …ezi, ….ezi, în dublu-triplu-infinit de exemplare și să te prezinți cu ele în fața unui ghișeu.

De la ghișeul instituțiilor din România ieși cel mai probabil cu un canon pregătit special pentru păcătoșii care s-au hotărât să-și deschidă o firmă – cel mai probabil îți lipsește o foaie, o semnătură, un drum în altă parte sau nu ai dosar din ăla comunist cu șină din carton pe care numai dumnezeul instituțiilor statului știe de unde să îl procuri.

Acasă ți le pui pe toate în ordine. Verifici lista de 3 ori, mai citești o dată toate foile ălea scrise cu cuvinte cioplite în lemn și le pui frumos în țiplă. Asta dacă ești începător. Dacă ești avansat, nu te mai chinui să le arănjezi pentru că știi că odată ajuns la ghișeu o să le împrăștii din nou pentru a-i dovedi persoanei din altarul de sticlă groasă că ai tot ce e nevoie.

Vorbesc din experiența ultimelor două luni în care a trebuit să iau la rând câteva dintre instituțiile statului: Registrul comerțului, Finanțe, ITM. Cel mai mult mi-a plăcut la ITM unde, chiar dacă nu era nimeni înăuntru tot a trebuit să stau la coadă.  Ajunsesem după zgârcitul program cu publicul care se încheie la 12:30 și a trebuit să miorlăi și să-mi jertfesc revolta ca să ies de acolo cu ce aveam nevoie.

Fain a fost și la ANAF unde am tras civilizat un număr – așa cum faci când stai la rând la bancă sau să-ți plătești netul. Extazul de a da peste civilizație nu a durat însă mult. Numărul extras de mine tocmai rula pe ecranul unui ghișeu în fața căruia era o altă persoană.

Oricum, concluzia la care am ajuns după aceste experiențe este că, dacă chiar vrei să ieși de acolo și să nu revii prea curând, e bine să-ți lași acasă ifosele de european civilizat și să fii pregătit – după caz:

  • să cobori tonul și să te milogești. Crede-mă, câștigi timp și șanse dacă nu te burzulești
  • să îți faci nevoile într-un wc cu capac prins cu un cârlig de calorifer
  • să îți aduci la tine ceva la care să te gândești. Pentru că o să stai la coadă atât de mult încât o să îți dorești să sune telefonul cuiva care să-și povestească viața cu voce tare
  • să ai la tine un scaun pescăresc. Din același motiv ca mai sus
  • să ai la tine toate actele de când te-ai născut (inclusiv actele de șomaj de când erai cavaler în Evul Mediu)

Hai, curaj! Mișcă-ți fundul la ghișeul ăla la care tot ai amânat să mergi și vezi și partea bună a paharului ăluia cu apă pe care nu o să-l primești în instituțiile statului. Oricum, cât poți să stai la coadă într-o singură zi dacă programul cu publicul este de doar 4 ore?

Partea proastă cu ghișeo-fobia asta e că nu o poți duce la psiholog și nu s-au inventat nici pastile prin care să o poți trata. Ce pot spune însă e că s-ar putea să dai totuși și peste oameni de treabă și oameni dispuși să îți explice. Peste oameni care probabil stau încarcerați în ghișeul ăla și în sistemul ăsta cu prea puține libertăți de acțiune. Ca și tine, de altfel. De aceea, fain ar fi ca vocile noastre să treacă mai bine dincolo de geamul ăla de sticlă, să se audă reciproc, fără să țipe, și să lucreze în echipă. Să își dea una alteia feedback, să fie comunicat mai departe – tu să comunici breslei ce ai învățat, ei să comunice superiorilor cum se pot îmbunătăți serviciile. Doar așa cred că am putea vindeca România de ghișeo-fobie și de ghișeo-baubau. Tu care crezi că ar fi soluția?

Reclame

Un gând despre &8222;Ghișeo-fobia. Boala care ucide energia și timpul românilor&8221;

  1. Bună, Oana! Sunt eu, poetul (Gării de Nord, actualmente) care ți-a trimis prin tacsu’ cartea lui, „Prăbușindu-mă” în Cluj. Nu am social media. Am încercat să îți scriu pe linkedin, dar nu pot (nu vreau să plătesc pentru premium 🙂 ). Scrie-mi ceva, dacă ai chef, pe mail
    Mult succes!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s